BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
Madde 1- Bu Yönetmelik; çalışanlarını veya sigortalılarını, asgari muayene ve tedavi ücret tarifesi çerçevesinde tedavi ettirmek isteyen kurumlar ile bu kurumlara hizmet vermek isteyen ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan özel sağlık kuruluşları arasında yapılacak sözleşmeler, sözleşmelerde tarafların sorumlulukları ve verilen hizmetin denetimi ile ilgili esas ve usulleri düzenlemek amacıyle hazırlanmıştır.
Kapsam
Madde 2- Bu Yönetmelik, çalışanlarını ve sigortalılarını tedavi ettirmek isteyen kurumları ve bu kurumlarla sözleşme yapan veya yapmak isteyen ağız ve diş sağlığı sunan özel sağlık kuruluşlarını kapsar.
Dayanak
Madde 3- Bu Yönetmelik, 7/6/1985 tarihli ve 3224 sayılı Türk Dişhekimleri Birliği Kanunu’ nun 47. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen;
a)Birlik: Türk Dişhekimleri Birliği’ni,
b)Oda: Dişhekimleri Odalarını,
c)Kurum: Özel ve kamuya ait banka, şirket, emekli yardım sandıkları, meslek odaları, her ne ad ve biçimde olursa olsun sağlık-hastalık sigortası yapan veya satan özel ve kamuya ait sigorta şirketleri ile personeli adına dışarıdan dişhekimleri hizmeti satan alan özel ve kamuya ait tüm kuruluşları, dernek ve vakıfları,
d)Özel Sağlık Kuruluşu: 14/10/1999 tarihli ve 23846 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunan Özel Sağlık Kuruluşlarını,
e)Kontrol Hekimi: Oda Yönetim Kurulu tarafından, bir Asgari Ücret tarifesi dönemi için görevlendirilen ve kurum ile dişhekimi veya dişhekimiyle dişhekimliği hizmetinden faydalanan şahıslar arasından ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkları veya şikayetleri inceleyen dişhekimlerini,
f)Kontrol Hekimliği İtiraz Komisyonu: Oda Yönetim Kurulu tarafından bir asgari ücret tarifesi dönemi için görevlendirilen ve kontrol hekimlerince düzenlenen rapor sonucuna vaki itirazlar üzerine anlaşmazlık veya şikayetleri yeniden inceleyen komisyonu,
g)Asgari Ücret Tarifesi: 3224 sayılı Türk Dişhekimleri Birliği Kanununun 40.maddesinde belirtilen asgari muayene ve tedavi ücret tarifesi,
h)Asgari Ücret Tarifesi Dönemi:Asgari ücret tarifesinin Resmi Gazete’ de yayımından bir sonraki asgari ücret tarifesinin yayımına kadar geçen süreyi ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sözleşmelere ve Hizmetin Denetlenmesine İlişkin Hükümler
Sözleşmelerin Onaylanması Ve Taahhütname
Madde 5- Bu Yönetmelik çerçevesinde hizmet sunmak isteyen özel sağlık kuruluşları, Birlik tarafından hazırlanarak bütün odalara dağıtılan tip sözleşmeyi emsal almak suretiyle kurumlarda sözleşme yaptıktan sonra, sözleşmenin onay için muayene ve müşterek muayenehanelerde dişhekimleri, poliklinik ve merkezlerce mesul müdürleri aracılığıyle üyesi oldukları Oda yönetim kurullarına başvururlar.
Oda yönetim kurulları; sözleşmeleri, ilgi mevzuat ve Yönetmelik ile Birlik Genel Kurul Kararlarına uygunluk bakımından inceleyip başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde onaylarlar.
Dişhekimliği ile ilgili mevzuat ve Birlik Genel Kurul kararlarına aykırı tespit edilen sözleşmeler, gerekli düzeltmeler yapılıncaya kadar onaylanmaz.
Tip Sözleşme Taahhütname
Madde 6- Bu Yönetmelik çerçevesinde kurumlarla ve bu kurumlarla anlaşmalı olarak çalışmak isteyen özel sağlık kuruluşları arasında yapılacak sözleşmelere esas olarak alınacak “tip sözleşme” metni Birlik tarafında hazırlanır. Anlaşmalı olarak çalışmak isteyen özel sağlık kuruluşları sözleşme hükümleri dışına çıkıldığının tespiti halinde sözleşmesini fesh edeceğini belirten “fesih taahhütnamesini” odalara verir. Tip sözleşme metni ve özel sağlık kuruluşları tarafından odalara verilecek “fesih taahhütnamesi1” örnekleri bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde Birlik tarafından hazırlanarak bütün odalara gönderilir.
Sözleşmenin Geçersizliği Onaysız Çalışma Yasağı
Madde 7- Kurumlar ile özel sağlık kuruluşları arasında yapılmış olan sözleşmeler, Oda yönetim kurulu tarafından, onaylanmış bir sözleşme olmaksızın anlaşmalı dişhekimliği yapmak yasaktır.
Duyuru
Madde 8- Oda, her yıl asgari ücret tarifesinin Resmi Gazete’ de yayımını izleyen hafta içinde kurum ve kuruluşlara yeni asgari ücret tarifesini gönderir.
Hizmetin Denetlenmesi
Madde 9- Bu Yönetmelik kapsamında kurumlara anlaşmalı dişhekimliği hizmeti veren üyelerince uygulanan ağız ve diş tedavi işleri ile ilgili denetim görevi odaya aittir.
Özel sağlık kuruluşunun veya dişhekiminin kanun, tüzük ve yönetmeliklere aykırı davrandığı anlaşıldığından oda tarafından o dişhekimi veya mesul müdür hakkında re’sen soruşturma açılır.
Oda, anlaşmalı dişhekimliği hizmetleri ile ilgili anlaşmazlık ve şikayetleri öncelikle ele alıp, kontrol hekimlerine inceletir ve inceleme sonucunu en geç 15 gün içinde ilgililere bildirir.
Kontrol hekimi, incelemeyi 7 gün içinde tamamlayarak sonucu rapor halinde odaya iletir. Kontrol hekiminin inceleme sonucuna , tarafların kendilerine tebliğ edildiği günden itibaren 7 gün içinde itiraz etmeleri halinde, Kontrol Hekimliği İtiraz Komisyonu şikayet konusu hakkında yeniden inceleme yapar.
Kontrol Hekimliği İtiraz Komisyonu üye tamsayısı ile toplanır ve inceleme sonucunu 15 günde tamamlar ve raporunu oda yönetim kuruluna bildirir.
Kontrol Hekimliği ve Kontrol Hekimliği İtiraz Komisyonu
Madde 10- Oda yönetim kurulu, disiplin cezası almamış ve en az on yıllık dişhekimliği yapmış olan oda üyeleri arasından en az beş kişiyi Kontrol Hekimi olarak belirler ve aynı şartları haiz 3 dişhekimini de Kontrol Hekimliği İtiraz Komisyonu üyesi olarak atar. İtiraz Komisyonu için ayrıca bir yedek üye belirlenir.
Kontrol Hekimleri ve Kontrol Hekimliği İtiraz Komisyonu üyeleri, kendileri ile ilgili anlaşmazlık veya şikayet konularında inceleme yapamazlar. Oda ve Birlik organlarında görevli olanlar bu görevleri sona erinceye kadar Kontrol Hekimi ve Kontrol Hekimliği İtiraz Komisyonu üyesi olarak atanamazlar.
Kontrol Hekimleri, İtiraz Komisyonunda görev alamazlar.
Kontrol Giderleri
Madde 11- Kontrol Hekimleri ve Kontrol Hekimleri İtiraz Komisyonu üyelerine, belgeledikleri inceleme giderleri ile yaptıkları bu hizmetin karşılığı olarak oda tarafından o yıl uygulanan asgari ücreti tarifesi üzerinden ödeme yapılır.
Oda tarafından re’sen yaptırılacak incelemeler hariç olmak üzere, kontrol hekimlerine ve Komisyon üyelerine bu görevleri sebebiyle yapılan ödemeler, şikayet veya anlaşmazlıkların incelenmesi sonucunda haksız çıkan taraftan, ayrıca bir karara gerek olmaksızın, oda yönetim kurulunca tahsil edilir.
Yaptırım
Madde 12- Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı davranan dişhekimleri hakkında, 3224 sayılı Türk Dişhekimleri Birliği Kanunu ve 20/5/1991 tarihli ve 20876 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Türk Dişhekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odalarının Disiplin Yönetmeliğinin çerçevesinde oda tarafından soruşturma açılarak gerekli disiplin cezası verilir. Ayrıca 3224 sayılı Kanunun 46. maddesi uyarınca ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Geçici ve Son Hükümler
Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik
Madde 13- 23/3/1991 tarihi ve 20823 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Türk Dişhekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odalarının Anlaşmalı Dişhekimlerinin Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçici Madde 1- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce anlaşmalı dişhekimliği hizmeti veren dişhekimleri ile hizmetten faydalanan kurumlar, bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde sözleşmelerini yönetmeliğe uygun hale getirirler ve onaylanmaları için ilgili dişhekimleri tarafından oda başvurulur.
Yürürlük
Madde 14- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 15- Bu Yönetmelik hükümlerine Birlik ve Oda Yönetim Kurulları yürütür.